Latest posts

Časté chyby pri hydroizolácii základov a ako im predísť

Hydroizolácia základov je kľúčovým procesom pri zabezpečí stavby pred prienikom vody a vlhkosti.  Tak ako pri každej stavebnej činnosti je dôležité jej správne vykonanie, inak môžete očakávať vážne problémy. Pozrime sa spoločne na štyri najčastejšie chyby, ktoré sa môžu vyskytnúť pri hydroizolácii základov a spôsoby, ako im predísť.

Neprimeraná príprava povrchu

Pred samotnou aplikáciou hydroizolačnej vrstvy musí byť povrch základov čistý a pripravený na aplikáciu hydroizolačného materiálu. Ak sa na povrchu nachádzajú kúsky stavebného materiálu, prach, štrk alebo iné nečistoty, môže to viesť k tomu, že sa materiál nespojí s povrchom, čím sa zníži efektivita izolačného materiálu a z dlhodobého hľadiska to môže viesť k tomu, že sa materiál začne odlupovať alebo praskať. 

Ako predísť tejto chybe: Starostlivá príprava povrchu je nevyhnutná. Odstráňte z povrchu všetky nečistoty a pripravte ho na aplikáciu v závislosti od hydroizolačného materiálu, ktorý plánujete použiť. 

Nekompatibilný materiál s povrchom

Každý hydroizolačný materiál má určené, na ktoré povrchy je vhodné a možné ho nanášať, aby spĺňal svoje schopnosti. Rôzne typy hydroizolačných materiálov môžu reagovať rôzne na rôzne typy podkladov. Nekompatibilita medzi materiálmi môže viesť k zlyhaniu hydroizolácie a k poškodeniu stavby. 

RADA OD NÁS: Voľte si materiály, ktoré sú kompatibilné s väčšinou povrchov. Príkladom je hydroizolačný náter od Mapei, ktorý možno použiť na drevo, betón, cement, kameň, tehlu i kov.  

Ako predísť tejto chybe: Skôr ako začnete s hydroizoláciou, overte si, že izolačný materiál je kompatibilný s materiálom základov. V prípade pochybností sa poraďte so špecialistom alebo výrobcom materiálu alebo nechajte aplikáciu na odborníkov z www.striekame.sk

Nesprávna inštalácia hydroizolačného materiálu

Môžete mať dokonale pripravený povrch, správne vybraný materiál a aj tak získať zlú hydroizoláciu základov, stačí, že vami vybraný materiál zle aplikujete. Medzi najčastejšie chyby pri aplikácii patrí napríklad nesprávne prekrývanie spojov, chýbajúce alebo nesprávne inštalované dilatačné švy, alebo nedostatočná hrúbka hydroizolačnej vrstvy.

Ako predísť tejto chybe: Postupujte presne podľa pokynov výrobcu alebo zverte prácu odborníkom. Pomôcť vám môže aj voľba hydroizolačného materiálu, ktorého aplikácia je nenáročná a nehrozí pri nej nesprávne prekrývanie spojov. Takýmto materiálom je hydroizolačný náter, ktorý sa aplikuje valčekom alebo štetcom a vytvára rovnomernú izolačnú vrstvu. 

Ignorovanie prírodných podmienok

Kvalitu hydroizolácie môžu negatívne ovplyvniť aj vonkajšie faktory, ako je klíma, pôdna vlhkosť, podzemná voda a mráz. Ak tieto faktory ignorujeme, môže nám izolácia skoro zlyhať. Je preto dôležité, kedy sa hydroizolácia vykonáva a poznať podmienky stavby. 

Ako predísť tejto chybe: Pred zahájením prác by ste mali vedieť vyhodnotiť podmienky na vašej stavbe. Najlepšie je zavolať si odborníka, ktorý vie, čo má sledovať, vie identifikovať vysoké riziko vlhkosti alebo mrazu a zvoliť materiál, ktorý je vhodný do týchto podmienok.

Aby bola hydroizolácia základov účinná, dlhodobo odolná a chránila vašu stavbu pred vlhkosťou, odporúčame dávať si pozor pri jej inštalácii. Ak si nie ste istý, či proces hydroizolácie zvládnete bez problémov, spoľahnite sa na odborníkov z www.striekame.sk alebo kontaktujte našich kolegov v Mapeizol, ktorí vám radi poradia s výberom správneho materiálu.

Posted in: Default category

Leave a comment