Latest posts

Základy v suchu – aké materiály použiť pri hydroizolácii základov vášho domu?

Podzemná voda, nadmerná vlhkosť, zatekanie, mokré steny, plesne... a mohli by sme pokračovať. Nočnou morou každého vlastníka rodinného domu sú mokré steny, zatekanie do pivníc, suterénov, plesne spojené s vysokou vlhkosťou a v konečnom dôsledku narušenie stavby podzemnou vodou. Práve to je dôvod, prečo je už pri výstavbe základov dôležité myslieť na kvalitnú hydroizoláciu, aby podzemná voda zostala mimo váš domov.

Zatekanie, nadmerná vlhkosť, plesne, popraskané omietky,...

Hydroizoláciu základov je potrebné dokončiť už v priebehu výstavby. Nahromadená vlhkosť negatívne vplýva nielen na priestory pod domom, ale môže časom poškodiť aj steny na prízemí vášho domu. Mokré steny, nebezpečné plesne, praskajúca či dokonca opadávajúca omietka nie sú pri zanedbaní izolácie voči vode žiadnou novinkou.
S týmito nepríjemnosťami najčastejšie bojujú staršie domy, pri ktorých výstavbe sa v minulosti zanedbala vnútorná a vonkajšia hydroizolácia základov alebo sa použili nekvalitné materiály. Výnimkou ale nie sú ani novostavby, kde sa proces hydroizolácie podcenil a po pár rokoch zostali majiteľom iba oči pre plač. Súčasný trh ponúka široké spektrum hydroizolačných, vodotesných materiálov na izoláciu základov domu. Najčastejšie používané hydroizolačné materiály základov sú asfaltové pásy, PVC fólie a hydroizolačné nátery.

Asfaltové pásy či fólie?

Ešte pred samotným murovaním stien sa musí položiť vodorovná hydroizolácia. Veľmi často využívaným materiálom na hydroizoláciu sú asfaltové pásy, ktoré sa pri inštalácii nastavia k podkladu. Musia sa podkladať na suchý a vyzretý betón a pred ich aplikáciou je povrch nutné natrieť penetračným materiálom.  
Druhou častou možnosťou pre hydroizoláciu základov sú PVC, plastové fólie, ktoré sú pružné, pevné, odolné a ukladajú sa voľne za základovú dosku. Nevýhodou je ich náročnejšia montáž použitím zvárania. Fóliové izolácie sú taktiež náchylnejšie na mechanické poškodenie počas stavby a v prípade prieniku vody je ťažké lokalizovať, kde pod fóliou sa prienik nachádza, voda totiž môže pod fóliou pretekať aj na iné miesta, ktoré sú bez poškodenia.

Hydroizolačný náter – nenáročný a efektívny

Hydroizolačné stierkové systémy na báze bitúmenu sa stali v modernom stavebníctve alternatívou k tradičným metódam. Využívajú sa pri izolácii spodných stavieb i základov. Ich najväčšou výhodou je jednoduché nanášanie na povrch, ktorý nemusí byť rovný a dokonca ani suchý, ako je to pri ich konkurentoch.

Samozrejme,  nečakajte, že budete môcť materiál nanášať na úplne mokrý betón. Povrch musí byť pevný, čistý  a môže byť mierne vlhký, čo oceníte kvôli šetreniu času pri výstavbe základov domu. Stierkový izolačný materiál je pružný a ľahko sa prispôsobí povrchu. Po vyschnutí sa rýchlo vytvorí  vysoko pružná hydroizolačná vrstva bez spojov.

Sú pre vás vhodnou voľbou aj vtedy, ak vám záleží na životnom prostredí, väčšina stierkových hydroizolácií totiž neobsahuje rozpúšťadlá. Príkladom ekologicky priateľského stierkového náteru je aj MAPEI PLASTIMUL 2K SUPER.

Ich inštalácia nie je náročná, je ale dôležité si poriadne pripraviť povrch, na ktorý idete náter nanášať. Odporúčame pred náterom povrch potrieť penetračným materiálom. Výhodou je aj to, že náter môžete vykonávať aj pri nízkych teplotách.
Hydroizolačné náteryodolné nielen voči podzemnej a presakujúcej vode, ale aj voči radónu, preto sa ním odporúča chrániť spodnú vrstvu stavbu a základy. Svoje uplatnenie nájdu aj pri izoláciách montovaných drevodomov, kde vďaka hydroizolácii nevzniká riziko podpálenia stavby plynovým horákom.

Čo je radón? Ide o rádioaktívny plyn, ktorý vzniká v zemi a cez pórovité horniny a netesnosti môže preniknúť do domu. Pre človeka je nebezpečný.
Príklady využitia hydroizolačného náteru:

S výberom hydroizolačného strierkového materiálu vám v Mapeizol radi poradíme, stačí nás kontaktovať.

Posted in: Default category

Leave a comment