Latest posts

Hydroizolácia: Všetko, čo ste o nej chceli vedieť

Hydroizolácia je kľúčovým prvkom, ak chcete svoju stavbu ochrániť pred vlhkosťou či prienikom vody. V mnohých stavbách je nevyhnutná nielen pri hasení rôznych problémov s prienikom vody, ale zároveň aj povinnou jazdou už priamo pri výstavbe. Ak ste dosiaľ mali dojem, že o hydroizolácii toho veľa neviete, čítajte ďalej. V nasledujúcom článku sa dozviete najčastejšie otázky, ktoré ľudia v súvislosti hydroizoláciou kúpeľne, hydroizoláciou strechy, pivnice či iných častí budovy riešia. Zároveň vám predstavíme možnosti, ako kvalitnú hydroizoláciu vyriešiť.

Aký význam má hydroizolácia?

S príchodom nových druhov stavebných materiálov a technológií vznikla aj potreba iného druhu ochrany pred vplyvmi z vonkajšieho prostredia. Preto sa dnes môžete stretnúť s rôznymi druhmi hydroizolácie. Nielen z pohľadu materiálov, ale taktiež aj ich aplikácie. Aby sme však zodpovedali najzákladnejšiu otázku hneď v úvode, zhrňme si, aký význam má hydroizolácia a aké sú jej výhody:

Hydroizolácia chráni pred vlhkosťou a vodou 

Inak povedané, hydroizolácia vytvára bariéru, ktorá bráni prieniku vody do stavby alebo budovy. Voda so sebou prirodzene prináša aj vlhkosť. A tá môže spôsobiť vážne problémy, vrátane plesní, hniloby dreva alebo oslabenia vnútornej štruktúry budovy. Práve kvalitná hydroizolácia chráni pred týmito rizikami.

Hydroizolácia eliminuje výskyt plesní

S vyššie spomenutou vlhkosťou zase vzniká riziko vzniku plesní a húb. Tie poškodzujú materiály a konštrukčné prvky stavby, a predstavujú aj veľké riziko pre zdravie všetkých, ktorí v budove žijú. Ak stavbu ochránite hydroizoláciou, eliminujete tak vhodné prostredie pre tvorbu, rast a šírenie plesní.

Hydroizolácia prispieva k dlhšej životnosti budovy

Ak do stavby preniká voda, časom môže spôsobovať poškodenie a oslabovanie jednotlivých stavebných prvkov. Môže trvať roky, kým prídete na to, že vám odhníva drevená konštrukcia alebo voda spôsobuje problémy v niektorých zo savých stavebných materiálov. Pomocou hydroizolácie však prispejete k predĺženiu životnosti budov a taktiež minimalizuje hroziace nevyhnutné opravy a rekonštrukcie, ktoré nepotešia ani vašu peňaženku.

Hydroizolácia prispieva ku kvalitnejším životným podmienkam

Aby ste sebe a svojej rodine, prípadne zamestnancom zabezpečili kvalitné životné prostredie, je suché prostredie v interiéri základom. Okrem toho hydroizolácia pomáha udržiavať optimálnu vlhkosť vzduchu, vďaka čomu znižuje riziko vzniku respiračných problémov a rôznych alergií.

Hydroizoláciou zlepšíte energetickú efektívnosť budovy 

O energiách sa dnes hovorí viac, než v minulosti. Niet sa čomu diviť, ich cena stúpa do výšin. Práve preto sa kladie dôraz na energeticky efektívne stavby, ktoré dokážu so zdrojmi pracovať s maximálnym využitím. Či už v rámci novej výstavby alebo rekonštrukcií, kde dosiaľ napríklad hydroizolácia chýbala alebo bola neefektívna. Samozrejmosťou sú teda stavby, ktoré sú suché a dobre izolované. Práve tie majú lepšiu energetickú efektívnosť, keďže hydroizolácia prispieva k udržiavaniu tepelnej izolácie materiálov a minimalizuje aj neželané tepelné straty.

Aký typ hydroizolácie je najvhodnejší?

Ak už viete, aký má hydroizolácia význam, prichádza logická otázka. Ktorá je tá najvhodnejšia práve pre váš projekt alebo renováciu? Existuje niekoľko druhov/typov či dokonca spôsobov aplikácie hydroizolácie. 


Aby sme ich vedeli logicky rozdeliť a popísať, zameriame sa na kľúčové faktory – aký druh hydroizolačného materiálu sa používa, kde konkrétne sa hydroizolácia rieši (v ktorej časti stavby alebo miestnosti/exteriéri) a napokon akým spôsobom ju aplikovať. Podľa toho si jednoducho vyberiete možnosť, ktorá vyrieši práve vaše požiadavky na efektívnu a kvalitnú hydroizoláciu.

Hydroizolácia podľa typu materiálu


Existuje niekoľko typov hydroizolačných materiálov. Každý z nich má, samozrejme, svoje jedinečné vlastnosti a taktiež výhody či nevýhody. Ich výber závisí od konkrétnych špecifík danej stavby alebo miesta, kde ich použiť. Niektoré z najpoužívanejších sú: 

  • Bitúmenové hydroizolácie

Ide o elastické membrány, ktoré sa vyrábajú z modifikovaného bitúmenu, polymérov a rôznych posilňovacích materiálov. Ich výhodou je, že odolávajú UV žiareniu, sú veľmi flexibilné a pružné a majú dlhú životnosť. Preto sa používajú na hydroizoláciu strechy, hydroizoláciu základov a rôznych podzemných miestností, ako napríklad pivníc.

  • Polyuretánové penové hydroizolácie

V tomto prípade ide o aplikáciu peny, ktorá svojou expanziou vytvorí nepriepustnú vrstvu. Jej veľkou výhodou je, že je flexibilná, odolná voči mechanickému poškodeniu a celkom všestranná. Aplikovať ju možno na strechy, vertikálne povrchy ako steny, ale aj podlahy a základy stavieb.

  • EPDM hydroizolácie 

Presnejšie etylén-propylén-dién-monomér zlúčeniny alebo takzvané gumové membrány, ktoré sa vyznačujú vysokou elasticitou a odolnosťou voči UV žiareniu. Vďaka vlastnostiam uvedených chemických zlúčenín sú hlavné výhody trvácnosť, odolnosť voči teplotným výkyvom v exteriéri a taktiež jednoduchá inštalácia, ktorá dokáže znížiť náklady na hydroizoláciu v celkovom rozmere. EPDM hydroizolácie sa používajú na strechy, nádrže, bazény, steny, ale aj základy stavieb.

  • Polymerové hydroizolácie

    Plastické membrány s rôznymi disperznými polymérmi (polyvinylchlorid, termoplastický olej a pod) sú odolné voči chemikáliám. Zároveň sú dostatočne ľahké a mrazuvzdorné. Používajú sa nielen na hydroizoláciu strechy, ale aj stien a podláh napríklad v kúpeľni alebo miestnosti so zvýšenou vlhkosťou.

  • Asfaltové hydroizolácie 

Asfaltové pásy alebo rôzne zmesy sa aplikujú z dôvodu vytvorenia nepriepustnej vrstvy. Tá je ako hydroizolácia vysoko odolná, trvácna a navyše sa vyznačuje dobrou priľnavosťou na rôzne povrchy. Asfaltová hydroizolácia sa používa na strechy alebo ako hydroizolácia pivníc a základov stavieb. 

  • Silikónové hydroizolácie

    Takzvané silikónové polyméry vytvoria elastický povlak, ktorého výhodou je  vysoká odolnosť voči UV žiareniu, elasticita zjednodušujúca aplikáciu a taktiež odolnosť voči extrémnym teplotám. Preto sa používajú na strechy, steny, ale aj rôzne spoje, ktoré sú vystavované vlhkosti a vode.

  • Cementové hydroizolácie 

V tomto prípade ide o zmes cementu a polymérov, ktorá vytvára pevný a odolný povlak. Najväčšou výhodou cementových hydroizolácií je odolnosť voči mechanickým poškodeniam, preto sú vhodné do základov stavieb a na rôzne podlahy.

Hydroizolácia kúpeľne, strechy, pivnice a pod. Ako na ňu?

Hydroizolácia kúpeľne


Pri hydroizolácii kúpeľne nesmie chýbať kvalitná hydroizolačná stierka, aby sa predišlo problémom spojeným s vlhkosťou. Rôzne časti ako obklad, dlažba ale dokonca aj cementové škáry sú nasiakavé, čo môže viesť k výskytu plesní alebo prenikaniu vody do častí, kde ju rozhodne mať nechcete. Pre celkovú ochranu sú potrebné moderné hydroizolačné materiály, ktoré môžete použiť nielen do novostavby, ale taktiež v prípade, ak rekonštruujete. Dôležité je nezabudnúť na zabezpečenie detailov, ako sú prechody medzi jednotlivými prvkami, pomocou špeciálnych gumovo-textilných pásov, ktoré sú súčasťou hydroizolácie.

Hydroizolácia strechy


Hydroizolácia strechy je často nevyhnutná aj v prípade starších budov, ktoré už majú nevyhovujúcu hydroizoláciu. Preto je výber materiálov vždy vecou individuálneho posúdenia. A nielen výber materiálov, ale taktiež spôsobu, ako hydroizoláciu na strechu aplikovať. Dôležitý je najmä kvalitný podklad pre hydroizolačný materiál, aby sa zabezpečila spoľahlivá adhézia. Práve to v prípade starších domov môže vyžadovať zmenu technológie. Každý odborník na hydroizoláciu vám zároveň povie, že to najdôležitejšie je správne a efektívne vyriešenie prestupov a spojov rôznych materiálov, okrajov a iných detailov, ktoré môžu byť vstupnou bránou pre vodu práve v oblasti strechy. 

Hydroizolácia základovej dosky 


Hydroizolácia základovej dosky je kľúčovým krokom pri výstavbe alebo renovácii stavby, keďže zabraňuje vniknutiu vody a vlhkosti do samotných základov. Nedostatočná hydroizolácia alebo jej aplikácia neodborne môže viesť k vážnym neskorším problémom, ako sú napríklad vlhkosť, plesne, hniloba a narušenie celkovej konštrukcie budovy. Značnú škodu dokáže napáchať napríklad tlaková voda, ktorú pomocou hydroizolácie dokážete eliminovať. Niektoré hydroizolačné materiály sú dokonca navrhnuté tak, aby zabránili kapilárnej vlhkosti stúpajúcej zo zeme. 


Hydroizolácia pivnice


Najčastejšie sa ľudia rozhodujú pre hydroizoláciu pivnice až vo chvíli, kedy už treba hasiť nejaký konkrétny problém. Zatekanie alebo priesaky vody dokážu aj v pivniciach starších stavieb narobiť poriadne komplikácie. Okrem toho nejde len o priestory pod zemou. Vysoká vlhkosť môže spôsobiť koróziu kovových konštrukcií a poškodenie iných stavebných materiálov, ktoré sa nachádzajú vyššie. Výber materiálu opäť závisí od konkrétneho priestoru, jeho špecifík a taktiež problému, ktorý vznikol. Častou voľbou sú vyššie spomínané asfaltové pásy alebo PVC fólie, pri ktorých sa kladie taktiež veľký dôraz na detaily pri spojoch a rôznych prekážkach, ktoré sa v pivniciach môžu nachádzať.

Hydroizolácia a spôsob aplikácie. Natierať, striekať alebo pokladať pásy?


Možností je naozaj niekoľko a to, ktorú z nich vybrať ovplyvňujú rôzne faktory. V prvom rade posúdenie toho, aký materiál je najlepšie pri konkrétnej hydroizolácii použiť. Nielen z pohľadu umiestnenia (hydroizolácie kúpeľne, strechy, základov alebo prvkov v exteriéri), ale práve posúdenia daného problému. Niekedy totiž stačí vyriešiť čiastkový problém alebo spoje (napríklad pri opravách a rekonštrukciách starších domov s dosluhujúcou hydroizoláciou). No inokedy sa hydroizolácia rieši komplexne – minimálne v prípade novostavieb alebo častí budov, kde chýba. 


Nemenej dôležitým rozmerom sú vlastnosti vybraného materiálu – hotové PVC pásy sotva môžete aplikovať na povrch striekaním alebo natieraním. Aby sme však priblížili možnosti, hovoríme najmä o:


  • hydroizolácii pokladaním a zatavovaním hotových pásov či fólií

  • hydroizolácii natieraním tekutých prípravkov (napríklad štetcom alebo valčekom)

  • efektívnej hydroizolácii striekaním.


Možností, ako zabezpečiť kvalitnú hydroizoláciu, je naozaj mnoho. Veríme, že vám tento článok pomohol v lepšom rozhľade a priniesol odpovede na vaše otázky. Ak ich máte viac, a neviete, ktorá hydroizolácia bude pre vás najlepšia, kontaktujte nás, radi vám pri výbere pomôžeme. 


VYBRAŤ HYDROIZOLÁCIU

Posted in: Default category

Leave a comment