Latest posts

Zelené strechy a ich význam: Hydroizolácia pre udržateľnú budúcnosť

Zelené strechy sa začínajú dostávať do popredia konečne aj na našom území. Primárne ide o verejné budovy, obecné úrady či veľké obchodné centrá, nájdeme ich už ale aj v niektorých radových zástavbách. Ekologické strechy majú mnoho výhod, pokiaľ ale nezabezpečíme pri ich inštalácii správnu hydroizoláciu strechy, môže sa úžitok zmeniť na nekonečné problémy.


Pri plánovaní zelenej strechy vyberáme, aké rastliny budeme chcieť, avšak mnohokrát zabúdame na jeden aspekt, a ním je hydroizolácia. Na ochranu zelenej strechy pred poškodením vodou môžeme využiť špeciálne nátery.

 

Aké sú výhody zelenej strechy?

 

Zelené, inak známe ako vegetačné strechy, majú hneď niekoľko výhod nielen pre našu planétu, ale aj pre nás.

 

  • Absorbujú slnečné lúče – Vegetačné strechy dokážu absorbovať až 50 % slnečných lúčov a zároveň 30 % odrážať. Vďaka rastlinám sa strecha neprehrieva, čo pomáha aj okoliu pri vytváraní príjemnejšieho podnebia. Najmä v mestách, kde je dnes už všetko z betónu a skla, ktoré sa počas leta  prehrievajú na astronomické teploty. Zelenou strechou tak pomáhame aj svojmu okoliu, v dome naopak tento efekt absorbovania a neprehrievania vytvára príjemný tepelný komfort.  

  • Nižšie náklady na energie – cez letné mesiace sa vďaka tomu, že sa strecha neprehrieva a absorbuje teplo, neprehrieva ani váš dom či kancelárske priestory. Vy tak nemusíte púšťať klimatizáciu celý deň naplno a šetríte na spotrebe energii.

  • Zadržiava vodu – Rastliny si zadržiavajú vodu dlhšie, z dažďovej vody si zoberú koľko potrebujú, zvyšok zadržia a postupne vypustia. Postupným vyúsťovaním dažďovej vody do kanalizácie sa voda čistí a nehrozia povodne alebo stojaca voda na ceste pri dome či kanceláriách v meste ako v prípade klasických striech, kedy voda automaticky odchádza zo strechy do kanalizácií.

  • Menej alergénov a hluku z okolia – rastliny sú známe tým, že dokážu čistiť vzduch od prachových a iných častíc, ktoré nám spôsobujú alergie a znečisťujú naše okolie. Bonusom sú aj zvukoizolačné schopnosti. Ak máte dom alebo kanceláriu v hlučnom prostredí, zelenou strechou dokážete znížiť hluk z okolia. Nie nadarmo sú zelené strechy nazývané oázou pokoja.

  • Dlhšia životnosť strechy – rastliny, substrát, drenážna vrstva dokážu ochrániť strešnú krytinu pred nepriaznivými vplyvmi počasia, strecha tak vydrží v dobrom stave dlhšie ako v bežných prípadoch.

 

Správna hydroizolácia je základ úspechu

 

Významnú úlohu v prípade inštalácie zelených striech odohráva hydroizolácia. Tým, že rastliny zadržiavajú na streche vodu, nechceme, aby sa táto dažďová voda dostala do interiéru alebo narušila konštrukciu budovy.

 

V mnohých prípadoch sa pri hydroizolácii využívajú hydroizolačné fólie. Tie sú ale náchylné na poškodenie, najmä v prípade aplikácii ďalších vrstiev nutných pri zelenej streche. Odporúčame preto siahnuť po spoľahlivej voľbe v podobe hydroizolačného náteru. Chráni vašu nehnuteľnosť pred vodou a vlhkosťou, ktorá by mohla spôsobiť koróziu kovovej konštrukcie budovy alebo zatekanie.

 

Hydroizolačný náter bez spojov

 

Hydroizolačný náter Mapei Aquaflex Roof HR sa najčastejšie aplikuje na rovné strechy, kde poskytuje ochranu proti vode i prehrievaniu. V prípade zelených striech hovoríme primárne o ochrane pred vodou, nakoľko prehrievanie zvládnu aj rastliny, to čo ale nezvládnu, pohltí náter, vy tak získate odolnú strechu nad hlavou. Nátery sú extrémne odolné voči rôznym poveternostným vplyvom, čím predlžujú životnosť zelenej strechy.

 

Možno ich aplikovať na rôzne materiály. Nanášajú sa štetkou alebo valčekom, po nanesení stanovenej vrstvy vznikne na streche jednoliata izolácia bez spojov, cez ktoré by mohla do interiéru alebo konštrukcie presiaknuť voda. Ide o pružnú tekutú membránu s obsahom vlákien, ktorá je pripravená na priame použitie. Povrch strechy je treba pred náterom penetrovať.

 

TIP OD NÁS: Nezabudnite, po aplikácii náteru je dôležité nechať ho vyschnúť a úplne vytvrdnúť predtým, ako sa na strechu začne aplikovať zeleň.

 

Všetky potrebné materiály na hydroizoláciu strechy nájdete na www.mapeizol.sk

Posted in: Default category

Leave a comment