Latest posts

3 hydroizolačné materiály súčasnosti: Ako si vybrať ten správny pre váš projekt?

Hydroizolácia je nevyhnutnou súčasťou stavebníctva, hydroizolačná vrstva totiž chráni budovy a ich konštrukčné komponenty pred škodlivými účinkami vlhkosti. Správne vybrané a správne použité materiály vedia zabezpečiť dlhú životnosť stavby a minimalizovať údržbu a škody. Ponúkame vám prehľad troch najpoužívanejších materiálov na hydroizoláciu, ktoré sú dnes na trhu.

 

Asfaltové pásy - lepenky

 

Často sa používajú pri hydroizolácii stavieb pre svoju vynikajúcu vodeodolnosť. Sú vyrobené z kombinácie asfaltu, organických alebo syntetických vlákien. Aplikujú sa buď pomocou horúcej bitúmenovej emulzie, alebo ich môžete aplikovať pomocou samolepiacich bitúmenových lepeniek. Pri aplikácii na povrch je dôležité zabezpečiť, aby bol povrch čistý a suchý pre maximálnu priľnavosť.

 

  • Výhody: Asfaltové pásy sú tradičným a overeným materiálom na hydroizoláciu, ktorý sa používa už roky. Sú ľahko dostupné, relatívne lacné a môžu sa použiť na rôzne typy povrchov. Sú pomerne odolné voči mechanickému poškodeniu a môžu odolať aj agresívnym chemickým vplyvom.

 

  • Nevýhody: Ich aplikácia na povrch býva časovo náročná a vyžaduje si skúseného človeka. Pásy sú menej flexibilné, a preto sa môžu ťažšie aplikovať na nerovnomerné povrchy, vďaka neforemnosti mnohokrát nastávajú trhliny. Ich životnosť je obmedzená a počas horúcich letných dní bývajú náchylné na rôzne deformácie.

PVC a TPO fólie

PVC (Polyvinylchlorid) a TPO (Termoplastický olefín) fólie sú vhodnou voľbou pre strechy a terasy. Sú odolné voči UV žiareniu a vysokým aj nízkym teplotám, čím chránia váš majetok počas celého roka. Pri aplikácií fólií sú taktiež potrebné skúsenosti, fólie sa totiž zvárajú pomocou horúceho vzduchu, aby vznikli pevné a nepriepustné spoje.

  • Výhody: Sú výnimočne odolné voči vode, pochváliť sa môžu aj flexibilitou a možnosťou využiť ich na rôznych typoch povrchov.  Majú výborné priľnavé vlastnosti a môžu odolať extrémnym teplotám a UV žiareniu.

 

  • Nevýhody: PVC fólie sú v porovnaní s inými hydroizolačnými materiálmi drahšie. Ich aplikácia vyžaduje špeciálnu techniku a skúsenosti, aby sa zabezpečilo správne zvarovanie a tesnenie spojov. Práve spoje sú najcitlivejším miestom, kde vznikajú trhliny, cez ktoré môže prejsť voda a vlhkosť do konštrukcie. Niektoré typy PVC môžu byť náchylné na plesne.

Hydroizolačný náter

Hydroizolačný náter je flexibilný a jednoduchý na aplikáciu. Môže sa nanášať valčekom, štetcom alebo striekacou pištoľou na rôzne povrchy, ako je betón, tehla, keramika, prírodný kameň, drevo, cement, pozinkovaný plech, meď, hliník i železo. Niektoré kovové materiály potrebujú pred aplikáciou špeciálne ošetrenie, na ostatné ich môžete nanášať hneď. Po vysušení náter vytvára pevnú a nepriepustnú vrstvu bez spojov, v ktorých by mohla vzniknúť trhlina alebo poškodenie. Hydroizolačný náter je obzvlášť vhodný pre renovačné práce, pretože je možné ho naniesť priamo na existujúce povrchy bez potreby ich odstraňovania. Stačí, aby boli pred náterom očistené a vysušené.

  • Výhody: Jednou z najväčších výhod hydroizolačného náteru je možnosť aplikácie na rôzne povrchy a jeho výborná priľnavosť. Jeho tekutá konzistencia umožňuje pokryť aj zložité a nerovné povrchy bez vytvorenia rizikových spojov.  Je tiež odolný voči UV žiareniu, čo znižuje jeho opotrebenie a zvyšuje jeho životnosť, a v konečnom dôsledku aj životnosť vášho majetku. Výhodou je tiež rýchla a jednoduchá aplikácia, ktorá nevyžaduje špeciálne nástroje alebo techniky a zvládnete ju doma aj sami po preštudovaní materiálu. To šetrí čas a znižuje náklady spojené s prípravnými prácami. Výhodou je aj jeho schopnosť rýchlo schnúť. Je odolný voči korózii a plesniam.

  • Nevýhody: Hydroizolačný náter nemá mnoho nevýhod. V prípade poveternostných podmienok alebo vysokého mechanického zaťaženia môže nastať ich poškodenie, hovoríme ale o extrémnych podmienkach, ktoré v našich končinách nezažívame. 

 

Použitím kvalitných materiálov na hydroizoláciu a správnou aplikáciou môžete zabezpečiť, že vaša stavba bude chránená pred škodlivými vplyvmi vody a vlhkosti. Vyberte si overené materiály s najmenším rizikom pretrhnutia a dlhou životnosťou, vyberte si hydroizolačné nátery. Sú cenovo dostupné a zakúpiť ich môžete aj na našom e-shope mapeizol.sk, kde predávame rokmi overenú značku Mapei – špecialista na hydroizolácie.

 

 

 

Posted in: Default category

Leave a comment