Latest posts

Nezanedbávajte hydroizoláciu kúpeľne, len sprchový kút nestačí

Ak staviate nový domček alebo rekonštruujete starý dom/byt, kúpeľňa je jednou zo základných a najdôležitejších miestností. Využívame ju každý deň a keďže sa v nej narába najmä s vodou, je dôležité nezanedbať hydroizoláciu. Mnohí si myslia, že stačí izolovať iba sprchové kúty či okolie vane, povedzme si, prečo je to nedostatočné.

 

Voda špliecha na všetky strany, a to nielen pri sprchovaní v sprchovom kúte, ale vlhko je aj okolo umývadla, vane, toalety, bidetu. Okrem vody sa ale bavíme aj o celkovej vlhkosti v miestnosti. Horúca sprcha je príjemnou odmenou po celodennej práci, no v kúpeľni vytvára pary. Ak je vaša kúpeľňa správne zaizolovaná voči vode, nemusíte mať strach, ak nie, hrozia väčšie problémy, ako si viete predstaviť.

 

Čo hrozí v kúpeľni pri nedostatočnej hydroizolácii?

 

  • Vlhké fľaky na stenách
  • Plesne
  • Odlupovanie obkladu
  • Poškodenie betónovej vrstvy
  • Poškodenie nábytku nadmernou vlhkosťou
  • Vytopenie susedov

 

Hydroizolácia je vodotesná vrstva, ktorá zabraňuje preniknutiu vody a vlhkosti do podkladu – betónu, sadrokartónu či iného podkladového materiálu. Zároveň chráni povrchový materiál, aby sa pôsobením vody a vlhkosti časom nepoškodil. Obklad v kúpeľni či na toalete robíte väčšinou raz, alebo dvakrát za život a očakávate, že vydrží dlhšie obdobie. So správne zvoleným materiálom a dostatočnou hydroizoláciou tento výsledok dosiahnete.

 

Príprava podkladu

 

Ako prvé je dôležité pripraviť podklad, na ktorý sa na nanáša hydroizolačný náter. Podklad musí byť odmastený, suchý a zbavený nečistôt.

 

Ak je váš podklad z nasiakavého materiálu, bude nutné povrch najprv penetrovať. Následne sa začína aplikovať vrstva hydroizolačného náteru v rohoch a v spojoch.

 

Výber povrchového materiálu

 

Do kúpeľne odporúčame vyberať iba materiály, ktoré sú úplne vodotesné a dobre znášajú vlhkosť. Preto je najčastejším materiálom keramická dlažba, ale ako obklad sa využíva aj mramor či sklo a iné prírodné kamene. Myslite na to, že povrchová vrstva je v kúpeľni tiež jednou z hydroizolačných vrstiev.

 

Výber hydroizolačného náteru

 

Jednozložkový izolačný materiál Mapei Mapegum WPS je určený na izoláciu sprchových kútov a kúpeľní pod obklady a dlažby. Nanáša sa valčekom alebo štetcom a po jeho aplikácii vznikne jednoliata pružná izolačná vrstva bez spojov, ktoré by sa mohli časom poškodiť.

 

Produkt od značky Mapei je ihneď pripravený na použitie a jeho aplikácia je nenáročná a rýchla. Povrchové krytiny v podobe obkladu je naň možné inštalovať po 12 hodinách. Neobsahuje rozpúšťadlá a má tixotropnú konzistenciu, vďaka ktorej sa ľahko nanáša na steny aj podlahy.

 

Rýchloschnúci nepriľnavý izolačný materiál Mapei Mapegum WPS zakúpite u nás v Mapeizol. Radi vám poradíme s výberom, u nás nájdete všetko, čo budete potrebovať pri hydroizolácii kúpeľne.

 

 

Posted in: Default category

Leave a comment