Latest posts

Penetrácia: Aké má výhody a ako vybrať vhodný penetračný náter?

Penetrácia je neodmysliteľnou súčasťou mnohých procesov v rámci stavebníctva a renovácií interiérov aj exteriérov. Čaká aj vás v dohľadnej dobe rekonštrukcia, stavba domu alebo hydroizolácia a zaujíma vás viac informácií práve o penetrácii? V tom prípade čítajte ďalej. V tomto článku sme pre vás zhrnuli všetky podstatné informácie o tom:

  • čo je penetrácia, 

  • aký má význam penetrácia,

  • aké typy penetračných náterov existujú, 

  • ako vybrať vhodný penetračný náter.

Čo je penetrácia? 

Penetrácia je časť procesov a postupov, obvykle využívaná najmä pri stavebnej činnosti a rekonštrukciách, ktorá doslova označuje prienik do materiálu. Penetrácia má viac významov, ktoré rozpíšeme nižšie. Zároveň platí, že existuje množstvo spôsobov penetrácie a taktiež penetračných materiálov. Na otázku ako penetrovať a najmä aký penetračný náter zvoliť, je preto zložité odpovedať vo všeobecnosti. Vždy sa to odvíja od účelu a, samozrejme, od podkladu, na ktorý potrebujete penetráciu aplikovať. 

Laicky povedané, penetrácia je preniknutie do materiálu, akým je napríklad betón, sadrokartón alebo drevo. Slúži ako ochranný štít pre váš dom alebo stavbu, prípadne iný typ menších stavieb. Dôvodom, prečo sa penetrácia stala súčasťou stavebníctva je, že jej princípom je schopnosť ochranných látok alebo náterov preniknúť hlboko do materiálu a zabezpečiť jeho ochranu zvnútra. Aké sú jej ďalšie benefity? 


Aký má penetrácia význam? 

Penetrácia vo všeobecnosti zvyšuje odolnosť a predlžuje životnosť množstva materiálov v rámci stavebníctva. Podľa konkrétneho povrchu, ktorý sa rozhodnete penetrovať, a taktiež penetračného materiálu, má viacero funkcií. Tak napríklad:

Penetrácia chráni pred vlhkosťou 

Aby ste si to vedeli predstaviť, môžeme penetráciu prirovnať k neviditeľnému štítu, ktorý bráni vnikaniu vlhkosti do stavebných materiálov. Preto je penetrácia súčasťou hydroizolácií nielen v rámci svojpomocných stavieb a renovácií, ale taktiež v rámci hydroizolácií od profesionálov. Zvolený penetračný náter posilňuje túto ochranu tým, že tvorí vrstvu, ktorá je odolnejšia voči vlhkosti a zabraňuje jej prenikaniu priamo do materiálu.

Penetrácia zvyšuje životnosť materiálov 

Zvýšenie životnosti materiálov je ďalším z významov penetrácie, pre ktorý sa stala povinnou jazdou v rámci stavebníctva. Stavebné materiály, ako napríklad betón, drevo alebo tehla sú z veľkej časti ovplyvnené zvetrávaním a ich ochrana pred poveternostnými vplyvmi je naozaj minimálna. Aj v tomto prípade však vhodne zvolený penetračný náter vytvorí ochrannú bariéru na povrchu materiálu, čím predlžuje jeho životnosť.

Penetrácia posilňuje štruktúru materiálu 

Vďaka tomu, že penetrácia preniká do mikrotrhlín alebo pórov v materiáloch, zvyšuje aj ich pevnosť a odolnosť. Inak povedané, penetračný náter vypĺňa malé dutinky, ktoré môžu spôsobovať vyššiu náchylnosť pred poškodením a akoby upevňuje samotnú štruktúru pórovitých stavebných materiálov.

Penetrácia chráni povrch pred vniknutím neželaných látok 

Najmä v prípade veľmi exponovaných miest môže penetrácia slúžiť ako bariéra proti vnikaniu škodlivých látok. Príkladom sú látky ako napríklad chemikálie, oleje alebo ropné produkty. Aj podľa toho, pre aké látky dokáže penetračný materiál vytvoriť účinnú ochranu, je potrebné vhodne ho zvoliť a taktiež aplikovať podľa odporúčaného postupu.


Okrem vyššie spomenutých má penetrácia význam v rámci ochrany vlastností jednotlivých materiálov alebo ich dodatočných náterov. Penetračný náter môže zlepšiť vzhľad povrchu tým, že obnovuje farbu a zabráni výraznému vyblednutiu. 


Okrem toho predchádza problémom, ako sú trhliny a praskliny, ktoré by mohli neskôr vyžadovať drahé opravy. Penetračné materiály sa odborníkmi často používajú aj v rámci zjednotenia povrchov – tam, kde by rôzna nasiakavosť mohla spôsobiť škvrny alebo fľaky po finálnom nátere. Penetrácia je zároveň akousi prevenciou, vo všetkých vymenovaných bodoch, ktorá vám môže ušetriť čas a náklady na budúce opravy.

Kedy penetrovať a kedy nie? Najčastejšie prípady 

Najčastejším prípadom, kedy sa s penetráciou stretnete, je maľovanie interiéru. Práve to je najčastejšia aktivita, ktorú si vykonávajú domáci kutilovia a majitelia domov a bytov sami. V prípade tých šikovnejších sem patrí aj stierkovanie, nanášanie omietky a v niektorých prípadoch aj aplikácia samonivelačných hmôt a betónu – napríklad v rodinných domoch alebo záhradách. 


Okrem toho sa penetrácia používa v rámci profesionálnych stavebných prác, ktoré rozvedieme nižšie – už aj priamo s daným typom penetračného náteru. 


Sú však aj prípady, kedy nemá príliš veľký význam, resp. je penetrácia zbytočná. Príkladom sú úplne nové a najmä dostatočne vyzreté vápencovo-cementové omietky na zjednotenom podklade (bez tmelových spojov), ktoré sa chystáte namaľovať na bielo. Penetráciu taktiež nemusíte aplikovať medzi jednotlivými vrstvami maľovky.


Typy penetračných náterov. Ako vybrať vhodný k danému povrchu? 

Penetračný náter je spôsob, ako účinne a efektívne aplikovať penetráciu na daný povrch. Existuje veľké množstvo penetračných náterov, ktoré sú založené na rôznej báze. Vo všeobecnosti ich môžeme rozdeliť napríklad na základné penetráky, hĺbkové penetračné materiály, adhézne mostíky alebo rôzne špeciálne penetrácie napríklad s vlastnosťami odolávať plesniam. Faktorov pre delenie penetračných materiálov je však mnoho. Pre príkladné rozdelenie sme sa teda zamerali na ich použitie.

Hĺbkový penetračný náter na betónové povrchy 

Pri stavbe betónových prvkov sa často používa penetrácia na zvýšenie odolnosti betónu voči vlhkosti, zmrazovaniu a rozmrazovaniu alebo neželaným chemickým vplyvom. Hĺbkové penetračné nátery môžu preniknúť do pórov betónu, posilňujú ho a predchádzajú vzniku trhlín.

Penetrácia na olejovej báze pre drevené prvky a konštrukcie 

Olejové penetračné nátery sa často používajú na ochranu drevených povrchov, ako sú drevené podlahy, ploty, či dokonca v niektorých prípadoch aj nábytok. Tieto nátery prenikajú do dreva, zvýrazňujú jeho prirodzenú krásu a chránia ho pred vlhkosťou a opotrebením.

Ochranné penetračné nátery na kameň 

Na vonkajšie a vnútorné kameňové povrchy (napríklad obklady alebo dlažby z prírodného či umelého kameňa) sa aplikujú penetračné nátery, ktoré zlepšujú odolnosť kameňa voči poveternostným vplyvom a zároveň zabraňujú vstrebávaniu škodlivých látok.

Účinné penetračné nátery na fasády 

Penetrácia sa aplikuje aj na fasády budov a domov. Už spomínané hĺbkové penetračné nátery dokážu ochrániť exteriérové múry pred vlhkosťou, dažďom a znečistením. Veľkým benefitom je, že zároveň umožňujú materiálom dýchať a nevytvárajú na stenách izolačnú bariéru.

Penetračné nátery na oceľové konštrukcie 

O niečo menej známejšou je penetrácia, ktorej účelom je ochrániť oceľové konštrukcie v rámci stavebných prvkov pred neželanou koróziou a oxidáciou. Penetračný náter vďaka účinným látkam preniká do pórov ocele a vytvára želanú ochrannú vrstvu.

Ako vybrať vhodný penetračný náter? 

Zorientovať sa v ponuke penetračných materiálov nie je jednoduché. Pri výbere zo špecializovaného e-shopu alebo nákupe v rámci predajne s nátermi a stavebným materiálom vám určite poradia odborníci. Chybu však určite neurobíte, ak sa budete držať týchto rád. 

  • V prvom kroku si ujasnite, aký typ materiálu budete penetrovať (betón, drevo, kov alebo iné materiály). Uistite sa, že vyberáte penetračný náter, ktorý je kompatibilný s povrchom, na ktorý ho plánujete aplikovať.

  • Dôkladne zvážte konkrétne podmienky, pri ktorých budete penetračný náter aplikovať. Príkladom je teplota, vlhkosť a rozsah slnečného žiarenia. Niektoré nátery sú totiž citlivé na teplotné podmienky počas aplikácie, a preto je dôležité vyberať v súlade s odporúčaniami ich nanášania.

  • Najdôležitejšie je tiež vedieť, na aký účel chcete penetrák použiť. Rozhodnite sa, či hľadáte náter pre estetické vylepšenie povrchu, zlepšenie priľnavosti, zjednotenie povrchov, zvýšenie odolnosti voči poveternostným vplyvom alebo ochranu pred škodlivými látkami.

  • Rozlíšte hĺbkovú alebo klasickú povrchovú penetráciu. Základný rozdiel je v tom, že hĺbkové penetračné nátery sú vhodné pre materiály, ktoré majú póry a vyžadujú ochranu priamo v štruktúre daného materiálu, nielen na povrchu.

  • Porozmýšľajte nad tým, ako budete penetrák aplikovať. Niektoré penetračné nátery sú určené na nanášanie pomocou postreku, iné môžu byť aplikované štetcom alebo valčekom.

  • Ak nemáte po ruke odborníka, preštudujte si recenzie a odporúčania od iných ľudí, ktorí vybraný penetrák použili alebo hľadali riešenie penetrácie pre daný typ materiálu. Diskusné fóra a skupiny na sociálnych sieťach sú často skvelým odrazovým mostíkom.

Veríme, že tieto informácie vám poskytli dostatočný úvod k tomu, aby ste vedeli, na čo slúži penetrácia a kedy by ste ju v rámci svojich svojpomocných aktivít pri obnove interiéru/exteriéru mali použiť. Ak však stále váhate a neviete si aj napriek našim tipom pri výbere penetráku rady, kontaktujte nás. Naši odborníci vám zodpovedajú všetky potrebné otázky. Alebo si priamo pozrite našu ponuku.


KÚPIŤ PENETRAČNÝ NÁTER

Posted in: Default category

Leave a comment