Latest posts

STOP vlhkosti na balkónoch a terasách – Ako na to?

Balkón a terasa sú dnes bežnou súčasťou nehnuteľností a ich existencia výrazne zvyšuje hodnotu vášho bytu alebo domčeka. Ide o miesta, kde plánujeme oddychovať, zasadiť si kvietky, bylinky, grilovať, popíjať kávu a čítať knihu po náročnom dni v práci. Na to, aby nám balkón alebo terasa slúžili roky bez problémov je potrebné zabezpečiť pri ich realizácii alebo rekonštrukcii správnu hydroizoláciu. Inak vás bude trápiť vlhkosť.
 
Balkóny aj terasy sú časti nehnuteľnosti, ktoré sú neustále vystavované vonkajším vplyvom. Slnečné žiarenie, dážď, sneh, mráz, podzemná voda a vlhkosť. Počas celého roka sa snažia odolávať vplyvom počasia a prírody. Mnohí si myslia, že stačí položiť keramickú dlažbu a tá sa postará o ochranu balkóna, terasy a vašej nehnuteľnosti, to ale nie je pravda.
 

Nesprávnou hydroizoláciou, ktorá by sa mala vykonávať pred samotnou inštaláciou povrchového materiálu, môžete ohroziť nielen konštrukciu balkóna a terasy, ale aj samotnú fasádu domu a vaše zdravie z dôvodu vzniku plesní. Ako povrchový materiál sa najčastejšie využívajú keramické dlažby, izolačné nátery, moderné sú v súčasnosti aj drevené tvárnice, či parkety uložené na rošty.

 
Najčastejšie poškodenia balkónov a terás
 
  • Zlý spád a prenikanie vody do podkladu
 
K najčastejšiemu poškodeniu pri balkónoch a terasách dochádza z dôvodu zlého vyspádovania a zanedbanej hydroizolácie. Ide o prenikanie vody do podkladu, v prípade zlého vyspádovania sa voda hromadí na ploche a preniká do podkladu.
 
  • Praskanie a odlupovanie podkladovej vrstvy

Ak voda pod podkladom primrzne, môže to spôsobiť v budúcnosti to, že sa podkladová vrstva začne odlupovať, praskať.
 
  • Vznik plesní a poškodenie omietky

Ohrozený je aj priestor pod balkónom a terasou, kde hrozí z dôvodu prieniku vody vznik plesní alebo poškodenie omietky budovy.
 
  • Korózia konštrukcie a poškodenie betónovej časti

Neustálym prenikaním vody pod povrchovú vrstvu sa pri nedostatočnej hydroizolácii dostavia aj problémy s konštrukciou. Špeciálne môže prísť ku korózii výstuže v betóne, čo vedie k poškodeniu celého balkónu.
 
  • Škvrny na povrchovej vrstve

Naopak v lete pri slnečnom žiarení, kedy sa voda z priestoru vyparí, môže toto vyparovanie spôsobiť škvrny alebo fľaky na povrchovom materiály.
Hrúbka hydroizolácie by mala byť minimálne 2 milimetre
 
Hydroizoláciu nanášame na cementový povrch pod povrchovú vrstvu – či už ide o dlažbu alebo parkety.  Hydroizolácia na vašom balkóne či terase by mala byť trvale pružná v akýchkoľvek vonkajších podmienkach spôsobeným počasím a taktiež schopná absorbovať napätia v konštrukcii.
 
Hydroizolácia by mala vo vonkajších podmienkach dosahovať hrúbku minimálne 2 milimetre. Špeciálnu pozornosť si zaslúžia miesta, kde voda môže zatekať z dôvodu nerovností na povrchu, sú nimi napríklad miesta, kde sú zakotvené zábradlia v podlahe, škáry alebo  odtokové vpuste.
 
Mapei Mapelastic, ktorý máme v našej ponuke, je dvojzložkový izolačný materiál určený nielen na izoláciu terasy, balkóna, ale aj kúpeľne, sprchy či bazéna. Nanášať ho môžete valčekom alebo stierkou.  
 
Do rohov a kútov odporúčame zapracovať pásku Mapei Mapeband Easy. Výsledná pružná izolácia si zachováva svoje vlastnosti až do teploty  -20 °C.
 
V prípade otázok sa obráťte na nás, radi vám poradíme, čo všetko budete potrebovať na hydroizoláciu vášho balkóna a terasy.
Posted in: Default category

Leave a comment