Latest posts

Čo je to hydroizolácia striech a ako môže pomôcť vášmu domu?

Či už staviate nový domov, alebo uvažujete nad rekonštrukciou strechy, je potrebné uvažovať nad hydroizoláciou. Vďaka nej ochránite váš domov pred nepriaznivými vplyvmi počasia. Nikto predsa nechce mať doma mokro.

 

Čo je hydroizolácia striech?

V tomto prípade nám už názov napovedá, že sa jedná o ochranu strechy pred vodou. Búrky, dažde, rozpúšťajúca sa snehová pokrývka. Naše strechy sú terčom vodnej sily a aby ochránili naše domovy, je dôležité myslieť na kvalitnú hydroizoláciu.

 

Hydroizoláciu si môžete predstaviť ako vrstvu, ktorá zabraňuje vode preniknúť do stavby a vášho interiéru. Staršie ročníky ju môžu poznať pod názvom strešné tesnenie. Veľké výkyvy počasia spôsobujú v dnešnej dobe daždivé obdobia, ale aj horúce letá. Okrem zrážok chráni hydroizolácia príbytok aj pred nadmerným prehrievaním strechy, čo oceníte pri horúčavách.

 

Aké druhy materiálov sa pri hydroizolácii používajú najčastejšie?

  • PVC fólie – plastová fólia pre hydroizoláciu strechy sa dodáva v pevnom celku. Chemicky odolný materiál vzniká tak, že z plastom ošetreného plechu sa zhotoví klampiarsky prvok, na tieto prvky sa následne teplovzdušným zváraním pritaví fólia a vďaka tomu vznikne pevný izolačný materiál z kombinácie materiálov. Pochváliť sa môžu nízkou hmotnosťou a je možné ju inštalovať na akýkoľvek materiál.

  • Asfaltové pásy – v minulosti sa síce ukázali ako neefektívne, lebo vplyvom počasia strácali svoju funkciu, ich nové modely so špeciálnym ochranným bridlicovým šupinatým posypom alebo keramickou drťou, si ale získavajú medzi stavebníkmi obľubu. Posyp chráni asfalt pred vplyvom slnečného žiarenia. Strecha vďaka nemu nie je prehriata a zároveň vyzerá esteticky pekne. Na trhu nájdete modely v rôznych hrúbkach.

  • Hydroizolačný náter – Obľúbeným a nenáročným spôsobom ochrany strechy pred vodou a UV žiarením sa v posledných rokoch stali aj vodotesné náterové systémy. Po aplikácii materiálu vzniká na streche jednoliata izolácia bez spojov. Vytvorená ochranná vrstva je dostatočne pružná a odolná. Pred aplikáciou je nutné bitúmenový podklad ošetriť penetráciou. Je možné ho aplikovať na rôzne povrchy – keramika, prírodný kameň, betón, cement, drevo, pozinkované plechy a iné. Využiť ho viete nielen pri plochých strechách, ale aj pri balkónoch a odpadových potrubiach.

 

Zvládnete to aj sami, ale bezpečnejšie je dôverovať odborníkom

Hydroizolačné materiály sa využívajú pri budovaní nových striech aj pri bežných rekonštrukciách a opravách striech. Nájsť vhodný vodotesný materiál na strechy nie je jednoduché, ich inštalácia sa pri rôznych typoch materiálov líši, ale pri väčšine z nich nie je náročná. S výberom najlepšieho vodotesného náterového materiálu vám radi poradíme u nás v Mapeizol.

 

Inštaláciu síce zvládnete aj sami, pre dlhú životnosť a efektívnosť materiálu ju ale radšej prenechajte skúseným odborníkom. Problémy s pretekajúcou či prehrievajúcou strechou vznikajú najčastejšie pri samotnej montáži. Do rekonštrukcie striech sa často pustia skupiny kamarátov, ktorým síce ide práca od ruky, ale odborné skúsenosti neoklamú. Na oko dobrá inštalácia hydroizolácie sa do budúcnosti môže zmeniť na nočnú moru. Myslite na to dopredu.

Posted in: Default category

Leave a comment